GAZ AUTO PRAHA s.r.o.

Pozor! Tachografy!

04. 02. 2006

Dle nepotvrzených zpráv z Ministerstva dopravy ČR je od nového roku vyžadováno a policií ČR kontrolováno, u vozidel provozovaných jako firemní se zapsanou celkovou hmotností soupravy vyšší než 3.500 Kg, aby byla vybavena tachografem. 

Přičemž do 1.7.2006 může být tento nově montovaný tachograf analogový (s "kolečkem") a od tohoto datumu již budou muset být montovány výhradně digitální a tedy i dražší tachografy na čipové karty.

Tento předpis platí v některých zemích EU (např. Německo) již dlouhou dobu.

Nezapomínejte, že například vozidla GAZelle mají celkovou hmotnost 3.500 Kg a na tažném zařízení povolenou max. hmotnost 2.500 Kg což je v součtu 6.000 Kg celkové hmotnosti jízdní soupravy a tento údaj je zapsán jak v TP tak i v OTP.

U připravovaných vozidel GAZ - Valdaj kategorie N2 do celkové hmotnosti 7,5 tuny je tachograf samozřejmostí a je součástí standardní výbavy.

Prosíme Vás, uživatele vozidel o celkové hmotnosti jízdní soupravy nad 3,5 tuny, kteří jste se již setkali při jednání s úřady s vyžadováním splnění tohoto nařízení, dejte nám prosím vědět na email info@gaz.cz a pomožte tak ostatním, kteří doposud "tápou".

My jsme při svém pátrání v zákonech a vyhláškách ČR narazili pouze na následující:

Zákon 111/1994 Sb ze dne 26.dubna 1994 o silniční dopravě - poslední změna 1/2005 Sb

Předmět úpravy

(1) Zákon upravuje podmínky provozování silniční dopravysilničními motorovými vozidly (dále jen "vozidlo") prováděné pro vlastní a cizí potřeby za účelem podnikání,...

§3

Povinnosti tuzemského dopravce

(2) Tuzemský dopravce provozující silniční dopravu vozidly určenými k přepravě osob je povinen vést záznam o provozu vozidla. Tento záznam je povinen uchovávat po dobu pěti let od ukončení přepravy. Toto ustanovení se nevztahuje na osobní vozidla používaná dopravcem k silniční dopravě pro vlastní potřebu. Způsob vedení záznamu o provozu vozidla stanoví prováděcí předpis.

(3) Tuzemský dopravce provozující silniční dopravu vozidly určenými k přepravě osob a dopravce provozující silniční dopravu vozidly určenými k přepravě zvířat a věcí, jejichž celková hmotnost včetně přívěsu nebo návěsu přesahuje 3,5 tuny, je povinen vést záznam o době řízení vozidla a bezpečnostních přestávkách. Tento záznam je povinen uchovávat po dobu pěti let od ukončení přepravy. Toto ustanovení se nevztahuje na osobní vozidla používaná dopravcem k silniční dopravě pro vlastní potřebu. Záznam o době řízení vozidla a bezpečnostních přestávkách musí být u vozidel vybavených tachografem či jiným záznamovým zařízením odpovídajícím požadavkům příslušné mezinárodní dohody, kterou je Česká republika vázána a která byla zveřejněna ve Sbírce mezinárodních smluv, veden výhradně formou výstupu z tohoto zařízení. Podrobnosti vedení záznamu o době řízení vozidla a bezpečnostních přestávkách stanoví prováděcí předpis....

Díky za každý Váš postřeh který zašlete na náš email: info@gaz.cz

Tým společnosti GAZ AUTO PRAHA, s.r.o.


 

Videogalerie

Sledujte náš youtube channel

Nepřehlédněte!


e-Cat GAZ

e-Shop GAZ
Ke stažení

Která z nabízených značek je Vám nejbližší?

ARO (18%)
UAZ (22%)
GAZ (25%)
HONKER (10%)
LUBLIN (8%)
DONG-FENG (8%)
Ani jedna... (8%)

Zajímavé odkazy:


Auta do terénu
Čtyřkolky.com

Najdete nás na Facebooku:

Sledujte stránky GAZ.cz na facebook.com